clinic page try

HIV BASICS

Having the fear of having a medical consultation is not unique. Prepare yourself by reading about the HIV test by pressing the buttons on the various topics below and learning about HIV.

 

 

 

Hiv is de afkorting voor het humaan immunodeficiëntievirus. Dit is een virus dat menselijke cellen binnendringt. Hiv is van invloed op het immuunsysteem, vooral op de T-cellen of CD4-cellen die infecties bestrijden. Simpel gezegd vernietigt het virus de T-cellen, zodat het immuunsysteem van iemand met een onbehandelde hiv-besmetting ziekten en infecties niet kan bestrijden.
Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, oftewel verworven immuundeficiëntiesyndroom. Aids wordt veroorzaakt door hiv en is een laat stadium van de infectie. Iemand kan jarenlang met het humaan immunodeficiëntievirus in zijn of haar lichaam leven, zonder symptomen te ervaren. Maar wanneer er zoveel T-cellen vernietigd zijn, dat het vermogen van het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden ernstig wordt aangetast, zal de besmetting zich ontwikkelen tot aids.
Hiv wordt overgedragen via de volgende lichaamsvloeistoffen

  • Bloed
  • Sperma
  • Preseminale vloeistof (voorvocht)
  • Moedermelk
  • Vaginaal vocht
  • Anaal slijm

Als je seks hebt met iemand die hiv-positief is (d.w.z. besmet met hiv), kan het virus via scheurtjes in je vagina, anus, penis of – in zeldzame gevallen – je mond in je lichaam komen. Open wonden, veroorzaakt door seksueel overdraagbare ziekten (soa’s), zoals herpes en syfilis, kunnen ervoor zorgen dat hiv gemakkelijker in je lichaam terechtkomt.

Als je drugs spuit, kan hiv worden overgedragen wanneer jouw bloed in contact komt met dat van iemand anders, door het delen van naalden. Hiv kan van moeder op kind overgaan terwijl een vrouw zwanger is, tijdens de bevalling en via de moedermelk. Dankzij doeltreffende screening is hiv-infectie via een bloedtransfusie of orgaandonatie uiterst zeldzaam.

Er bestaat geen geneesmiddel of vaccin tegen hiv. Hiv kan echter wel voorkomen en behandeld worden.

Zo kun je het risico op besmetting minimaliseren:

Gebruik condooms: als je meerdere sekspartners hebt en je niet zeker bent over je eigen hiv-status of die van je partners, gebruik dan altijd een condoom tijdens vaginale en anale seks. Condooms zijn zeer doeltreffend om te voorkomen dat hiv wordt overgedragen.

Gebruik schone naalden: als je drugs spuit, gebruik dan nieuwe, steriele naalden.

Bespreek je seksuele voorgeschiedenis: als je de hiv-status van je partner of partners kent, kun je stappen nemen om overdracht te voorkomen, bijvoorbeeld condoomgebruik. In Nederland zijn ongeveer 2.800 mensen besmet, zonder dat ze het weten. Laat je samen testen.

Wees je bewust van de combinatie van seks en drugs: als je drinkt of drugs gebruikt, is de kans vaak groter dat je geen veilige seks hebt en geen condooms gebruikt. Zoek hulp als je denkt dat je een drugs- of alcoholprobleem hebt.

Veel mensen met hiv hebben tot de late stadia van de ziekte geen symptomen. Het virus kan zelfs wel 10 jaar – of langer – in je lichaam leven, zonder dat het duidelijke symptomen veroorzaakt. Extreme vermoeidheid, diarree, misselijkheid, braken, koorts en het wasting-syndroom kunnen symptomen zijn in de late stadia – wanneer de besmetting zich tot aids heeft ontwikkeld. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door opportunistische infecties waartegen het verzwakte immuunsysteem geen afweer meer kan bieden.

Acute infectie – In de eerste 2 weken tot 30 dagen na de infectie—wanneer sprake is van een hoog virusniveau in iemands lichaam en de kans het grootst is dat hij of zij het virus overdraagt op anderen—krijgen sommige mensen symptomen die aan griep doen denken. Maar onthoud dat niet iedereen die besmet wordt deze symptomen krijgt. Krijg je deze symptomen en heb je onlangs onveilige seks gehad, laat je dan testen.

Hoewel een hiv-infectie een ernstige zaak is, is de aandoening goed te behandelen. Veel mensen die level met hiv hebben een lang, gezond en productief leven. Hiv is niet langer een ‘doodvonnis’. Sinds 1995 zijn er medicijnen op de markt die het virus effectief onderukken. Dit wordt een antiretrovirale behandeling genoemd. De behandeling bestaat uit 1 of 2 pillen per dag. Deze behandeling is zo doeltreffend, dat het merendeel van de mensen die hun medicijnen consequent innemen, geen aantoonbaar virusniveau meer in hun lichaam hebben.

Hiv behandelen is niet alleen bevorderlijk voor je eigen gezondheid. De kans dat het virus op iemand anders wordt overgedragen wordt er ook erg sterk door verminderd. Ook dat is een goede reden na de diagnose onmiddellijk met de behandeling te beginnen. Als je een ‘niet-waarneembare’ of ‘onderdrukte’ viruslading’ hebt, kun je op die manier voorkomen dat je het virus overdraagt op je seksuele partner(s). Hiv-behandeling is dan ook een krachtig preventiemiddel.

Hiv wordt NIET overgedragen via de volgende lichaamsvloeistoffen

  • Speeksel
  • Braaksel
  • Ontlasting
  • Snot
  • Tranen
  • Zweet
  • Urine